Hoe pakt jouw keuze uit?
Een van de belangrijkste redenen waarom wij mensen vaak huiverig zijn, of op z'n minst aarzelen, om een keuze te maken, is omdat we het gevoel hebben dat we de uitkomst van de keuze niet in de hand hebben.
Moeten we bijvoorbeeld kiezen tussen twee banen, of wel of niet dat huis kopen, of iets minder belangwekkend als of we vanavond naar de film gaan of thuisblijven, dan wegen we de voors en tegens af en nemen onze beslissing gebaseerd op twee dingen:
- Wat we denken dat ons het meeste voordeel gaat opleveren, en
- Wat we denken dat ons het minste nadeel gaat opleveren.
Daarbij laten we gelukkig ook steeds meer ons gevoel spreken.
Maar... als we op die manier een keuze maken, dan blijft er aan de keuze die we gemaakt hebben toch nog iets 'negatiefs' kleven... namelijk de mogelijke nadelen van die keuze. En soms komen die nadelen uit.
Een moedig mens zegt dan: "Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn keuze. Het is niet zo uitgepakt als ik gehoopt had. Pech."
(Een iets minder bewust mens legt de verantwoordelijkheid voor het niet goed uitpakken bij anderen neer. En overigens: daar ben ik in mijn leven ook heel goed in geweest!)
Maar in beide gevallen is het achteraf gepraat.
En was het mislukken van de keuze onnodig geweest.
De verantwoordelijkheid nemen voor je keuze is namelijk niet wat iedereen denkt – als het mis gaat de schuld op je nemen en die schuld niet aan anderen geven.
De verantwoordelijkheid nemen voor je keuze is een handeling die je moet doen voorafgaand aan je keuze.
Hoe zit dat?
De reden waarom je een überhaupt een keuze moet of wilt maken, is omdat je vooruit wilt, omdat je iets wilt wat in de toekomst ligt. Daarbij verval je al snel tot de uiterlijkheden van de keuze: ik wil een nieuwe baan, een koophuis, naar de film. Maar wanneer je gaat naar de essentie van je keuze, komt er iets heel anders dat je wilt: ik wil mijn werkende leven doorbrengen in een uitdagende, warme omgeving, ik wil een ruime plek om met mijn gezin te wonen, ik wil een gezellige avond met mijn vriend beleven.
Wanneer je kiest voor een nieuwe baan zonder dat je zeker weet of je wel gaat klikken met je collega's, is dat een onzekere stap. Of een huis zonder dat je zeker weet of je het kunt betalen of dat de buurt goed valt.
Maar wanneer je van tevoren affirmeert op het gewenste eindresultaat, beïnvloed je de uitkomst van je keuze en trek je het dat wat je wilt aan. Met andere woorden: je hebt zelf in de hand hoe jouw keuze uitpakt.
Dat is wérkelijk verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes.
Hoe doe je dat?
Schrijf jezelf een brief vanuit je toekomst, waar alles wat je wenst al is uitgekomen. Bijvoorbeeld:
Zoals je ziet: wees zo uitgebreid mogelijk, maar wel zodanig dat je je er gelukkig bij voelt. Als iets moeilijk of zwaar of verdrietig of angstig voelt, laat het dan weg uit je brief.
Eindig je brief vervolgens zo:
Dus vanaf nu: neem van tevoren de verantwoordelijkheid voor je keuze, door je actief te verzoenen met het resultaat dat jij wenst. Daarmee word jij de machtige schepper van je eigen leven, in plaats van de ondergaander van het lot.
Wil je meer weten over hoe jij je eigen leven kunt vormgeven, in plaats van het te ondergaan? Lees dan mijn boek De Tien Heilige Geboden: https://www.sunshineforthesoul.com/boek/de-tien-heilige-geboden
Hartegroet,
Edith Hagenaar
https://www.sunshineforthesoul.com
***** reach for the stars * surrender to the flow of life * love to the fullest *****
P.S. Had je de 2 inspirerende filmpjes van Stephen Covey al gezien: http://www.zeveneigenschappen.nl
P.P.S. De affirmatie voor de maand februari was (lees de hele tekst hier):
Ik ben vrij om te kiezen.
Ik ben verantwoordelijk voor mijn keuzes.